LjšfŠ

Najvažnije polje kojem se posvećuje „Ljetna škola filma Šipan“ je razvijanje medijske kompetencije, tj. kompetentna primjena novih tehnologija i medija od strane djece u dobi od 9 do 14 godina. Prvenstveno se to odnosi na djecu otoka Šipana, koja zbog specifične situacije otoka nisu u mogučnosti tijekom godine pratiti kinematografska ostvarenja ili kazališne izvedbe. Najbliže kino ili kazalište je u Dubrovniku a kako do Šipana ne postoje večernje ili noćne brodske veze, mogučnost gledanja filmova ili kazališnih izvedba je praktično isključena. No isto tako u naše radionice uključena su i djeca gostiju i turista koji tih dana borave na Šipanu.

Kao udruga „Škola filma Šipan“ nastojimo djeci i mladima koji pohađaju naše radionice pružiti što profesionalnije ozračje u kojem oni mogu razviti sve svoje ideje i u kojem mogu svoje zamisli dovesti do krajnjeg rezultata – gotovog filma (kratkog igranog, dokumentarnog ili animiranog), fotografske izložbe ili napisanog scenarija. Sve to uz stručne voditelje koji zadovoljavaju kriterije svoje struke, bilo da su redatelji, scenaristi, montažeri ili glumci, a istovremeno imaju određen pedagoški pristup djeci i mladima koji im omogućuje vođenje ovih zahtjevnih radionica.

Iako je Nacionalnim programom razvitka otoka, čije je osnovno načelo izjednačavanje uvjeta i kvalitete života na otocima i na kopnu, zadan institucionalni okvir za razvoj otoka i formalno potaknuto djelovanje otočkih udruga na kulturno-umjetničko stvaralaštvo i obrazovne programe za otočko stanovništvo, osobito djecu i mlade, kulturno-umjetnički razvitak otoka nije moguće ostvariti u željenom obimu zbog nedostatka financijskih sredstava i institucinalnih formi. Stoga se ovim projektom pokušava riješiti taj problem kroz organizaciju Ljetne škole filma Šipan (LJŠFŠ). LJŠFŠ se organizira već šesnaest godina za redom te će se kroz ovaj projekt unaprijediti uvjeti za njezino daljnje odvijanje, a nabavkom opreme osigurati njezina održivost u budućnosti. LJŠFŠ traje 10 dana i odvija se svake godine u kolovozu. Djeca u dobi od 8-15 godina biraju jednu od četiri zanimljive i obrazovne radionice: školu animiranog filma, školu igranog i/ili dokumentarnog filma, školu fotografije ili filmski dječji vrtić (za najmlađe polaznike). Tijekom nastave uče i teorijska znanja, ali ipak većinu vremena provode koristeći ta znanja u praksi – osmišljavajući priče koje formatiraju u scenarij filmova i izrađujući ih uz pomoć dostupne opreme i uz nadzor i vodstvo renomiranih voditelja radionice. Tako je LJŠFŠ proteklih  godina ugostio renomirana imena iz profesionalne filmske produkcije koja su inovativan način i filmsi jezik prezentirali šipansku i dubrovačku materijalnu i nematerijalnu kulturnu i prirodnu baštinu kroz fotografije i filmove. Inovativnost i korištenje suvremenih tehnika ogleda se i u korištenju tehnike i tehnologije koja prati svjetske trendove u području neprofesionalnog filma, a sve je vidljivo i dostupno na portalu https://www.youtube.com/channel/UCTu_MVe1YZ4RXvkbhHaex2g (Škola filma Šipan).

Sve aktivnosti koje provodimo tijekom LJŠFŠ-a i vrijednosti koje iz godine u godinu njegujemo i potičemo u skladu su s Programom dravne potpore za dodjelu sredstava za promicanje AV stvaralaštva, AV kulture i očuvanja AV kulturne baštine. Tijekom LJŠFŠ-a potičemo razumijevanja važnosti audiovizualne kulture i očuvanja audiovizualne kulturne baštine, potičemo različite kulturne izričaja u smislu, jačamo javnu svijest o važnosti uključivanja mladih u kreativno i konstruktivno korištenje slobodnog vremena kroz rad na osmišljavanju i izradi AV sadržaja uz upotrebu suvremene AV tehnologije.

 

Za vrijeme radionice koja se organizira na principu od ideje do premijere temeljna je ideja da djeca „uzmu stvar u svoje ruke“, t.j.  da sami među sobom odrede snimatelja, ton majstora, osobu za postavljanje rasvjete itd. Često se te uloge i mijenjaju, tako da svi dolaze u mogučnost iskušati sva tehnička zanimanja vezana uz film.

Važan čimbenik vezan uz održavanje radionica je i prezentacija radova nastalih u radionicama na popratnom festivalu. Djeca znaju, da u roku od deset dana (između 04. i 14. kolovoza) „moraju“ imati gotov uradak, jer se na cijelom otoku očekuje premijera tog filma. Taj relativno kratki rok djeci zadaje i određen „pritisak“, koji međutim u ovom slučaju ima pozitivni učinak, a to je da su djeca do kraja održavanja radionice motivirana.

Filmovi nastajali u našim radionicama prikazivani su po raznim domaćim i međunarodnim smotrama i manifestacijama, što djeci pruža dodatnu mogućnost posjećivanja tih programa ali i upoznavanja i usporedbe s onim što rade njihovi vršnjaci u velikim gradovima. Tu prije svega treba istaknuti državne Revije dječjeg filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Isto tako ponosno ističemo da u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Kinematografima Dubrovnik i Duff festivalom putujemo po cijelom svijetu ponosno prezentirajući dječje filmsko stvaralaštvo u Hrvatskoj. Tu svakako želimo naglasiti gostovanje na filmskom festivalu mladih u Valenciju – Španjolska te u Seoulu – Koreja gdje smo bili i članovi međunarodnog žirija te vođenje radionice na filmskom festivalu u Istambulu – Turska, kao i gostovanje na festivalu Camera Zizanio- Grčka, Kratka forma – Gornji Milanovac – Srbija te Little Elephant – Maribor Slovenija.

I dok se mlađi uzrasti zabavljaju i uče u radionicama, mještani Šipana i ljetni posjetitelji ovog otoka i sami sudjeluju u kreativnoj atmosferi festivala, te uživaju u filmovima i popratnim programima u open air kinu  u idiličnom ambijentu crkvice Sv. Antuna pored starog Platnja. Osim ovog naše idilične pozornice projekcije organiziramo i na izdvojenim lokacijama kao što su plaža Priježba i sl. U programu festivala do sada je prikazano više stotina filmova. Osim filmova publika je uživala i u desetcima koncerata, kazališnim predstavama te književnim i tematskim večerima. U sklopu jedne godine  program odgleda više od 3 000 gledatelja. Za otok koji broji manje od 500 stanovnika o uspjehu i popularnosti festivala, na kojeg organizirano dolaze i gledatelji iz Grada, brojke sve govore.

Škola filma Šipan u stalnoj je suradnji s mnoštvom nevladinih organizacija poput Hrvatskog filmskog saveza i Kinematografima Dubrovnik, a ostvarena je i uzajamna suradnja s filmskom udrugom “Pegasus Film & Tv“ iz Njemačke, kao i suradnja s udrugama „Luža“, AVCD, Arl, Klub mladih Orlando, PSL Dubrovnik i „Kolarin“ iz Dubrovnika. S posebnim ponosom ističemo suorganizaciju DUFF-a – Filmskog festivala stvaralaštva djece i mladih zamalja Mediterana koji se svake godine u listopadu organizira u organizaciji Kinematografa Dubrovnik, Udruge za promicanje medijske kulture Luža te naše udruge Škola filma Šipan.

Nils Neubert & Miro Bronzić

Udruga “Škola filma Šipan”