LjšfŠ

Najvažnije polje kojem se posvećuje „Ljetna škola filma Šipan“ je razvijanje medijske kompetencije, tj. kompetentna primjena novih tehnologija i medija od strane djece u dobi od 9 do 14 godina. Prvenstveno se to odnosi na djecu otoka Šipana, koja zbog specifične situacije otoka nisu u mogučnosti tijekom godine pratiti kinematografska ostvarenja ili kazališne izvedbe. Najbliže kino ili kazalište je u Dubrovniku  a kako do Šipana ne postoje večernje ili noćne brodske veze, mogučnost gledanja filmova ili kazališnih izvedba je praktično isključena. No isto tako u naše radionice uključena su i djeca gostiju i turista koji tih dana borave na Šipanu.

Kao udruga „Škola filma Šipan“ nastojimo djeci i mladima koji pohađaju naše radionice pružiti što profesionalnije ozračje u kojem oni mogu razviti sve svoje ideje i u kojem mogu svoje zamisli dovesti do krajnjeg rezultata – gotovog filma (kratkog igranog, dokumentarnog ili animiranog), fotografske izložbe ili napisanog scenarija. Sve to uz stručne voditelje koji zadovoljavaju kriterije svoje struke, bilo da su redatelji, scenaristi, montažeri ili glumci, a istovremeno imaju određen pedagoški pristup djeci i mladima koji im omogućuje vođenje ovih zahtjevnih radionica.

Svakako treba naglasiti da smo prva, a dugo vremena i jedina organizacija koja na području širem od grada i županije djeci i mladima, posebno osnovoškolcima, pruža ovakav vid edukacije.

Isto tako za  popratna festivalska događanja koja se za vrijeme trajanja projekta svako večer organiziraju na otvorenom prostoru ispod starog platnja u Šipanskoj luci možemo reći da su jedinstvena.

Održavanjem do sada već dvadesetak radionica u devet godina, kroz koje je prošlo skoro 350 polaznika, dali smo djeci Šipana i njihovim gostima mogučnost doći u kontakt sa profesionalcima iz svijeta filma. Ti profesionalci su, „mentorirajući dječju maštu“ zajedno s njima snimili do sada već dvadesetak filmova nastalih isključivo na osnovu ideja i rada same djece. Na Šipanu su tako od 2004. do danas gosti i predavači bili hrvatski redatelji Zvonimir Jurić, Hrvoje Hribar, Ognjen Sviličić i Sara Hribar kao i slovenski redatelj Damjan Kozole. Filmsku radionicu vodio je i poznati BiH redatelj Pjer Žalica. Svoj rad u našim radionicama ostvarili su i Edo Lukman i Jasminka Bijelić Ljubić iz ŠAF – a Čekovec. Voditelji  animirane radionice bio je i Draško Ivezić, a scenarističku radionicu ostvarenu u suradnji s projektom Palunko vodila je Irena Krčelić.  Radionice dokumentarnog filma su vodili i slovensko – makedonski par Petra Seliškar i Brand Ferro. Fotografska znanja na polaznike radionice prenosili su Đuro Margaretić, Eugen Miljan, Željko Koprolčec i Borko Vukosav.  Stalni suradnici Ljetne škole filma Šipan su  Nikola Bišćan, Sanda Kolar i Amir Kamber. Isto tako u posjeti radionicama su bili redatelj Krsto Papić  i glumci pok. Predrag Predo Vušević, Marija Škaričić i Jelena Miholjević, kao i mladi glumac Armin Omerović, konceptualni umjetnik Mladen Stilinović i bosansko-hercegovački književnik Nenad Veličković, koji su djeci prenijeli svoja znanja. Radionice i cijeli projekt posjetio je i direktor Zagreb film festivala Boris T. Matić.

Pored tih susreta sa profesionalcima, karakter naših radionica je i da su sastavljene od šipanske djece kao i od djece koja posječuju Šipan za vrijeme ljetnih praznika. Tako dolazi do međunarodnih susreta, koji mnogočemu pridonose posebnoj atmosferi pri izradi filmova. Djeca koja su tako sudjelovala u radionicama dolazila su sa Cipra, iz Njemačke, Amerike i Velike Britanije, iz Bosne i Hercegovine, Meksika, iz Slovenije  itd.

 

Za vrijeme radionice koja se organizira na principu od ideje do premijere temeljna je ideja da djeca „uzmu stvar u svoje ruke“, t.j.  da sami među sobom odrede snimatelja, ton majstora, osobu za postavljanje rasvjete itd. Često se te uloge i mijenjaju, tako da svi dolaze u mogučnost iskušati sva tehnička zanimanja vezana uz film.

Važan čimbenik vezan uz održavanje radionica je i prezentacija radova nastalih u radionicama na popratnom festivalu. Djeca znaju, da u roku od deset dana (između 04. i 14. kolovoza) „moraju“ imati gotov uradak, jer se na cijelom otoku očekuje premijera tog filma.

Taj relativno kratki rok djeci zadaje i određen „pritisak“, koji međutim u ovom slučaju ima pozitivni učinak, a to je da su djeca do kraja održavanja radionice motivirana.

Filmovi nastajali u našim radionicama prikazivani su po raznim smotrama i manifestacijama, što djeci pruža dodatnu mogućnost posječivanja tih programa ali i upoznavanja i usporedbe s onim što rade njihovi vršnjaci u velikim gradovima. Tu prije svega treba istaknuti državne Revije dječjeg filmskog stavralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

Škola filma Šipan u stalnoj je suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Kinematografima Dubrovnik, a ostvarena je i uzajamna suradnja s filmskom udrugom “Pegasus Film & Tv“ iz Njemačke, kao i suradnja s udrugama „Luža“, Arl, Klub mladih Orlando i „Kolarin“ iz Dubrovnika.

I dok se mlađi uzrasti zabavljaju i uče u radionicama, mještani Šipana i ljetni posjetitelji ovog otoka i sami sudjeluju u kreativnoj atmosferi festivala, te uživaju u filmovima koji se svake večeri puštaju na velikom platnu u idiličnom ambijentu crkvice Sv. Antuna pod okriljem starog Platnja. Osim ovog naše idilične pozornice projekcije organiziramo i na izdvojenim lokacijama kao što su plaža Priježba i sl.

U programu festivala do sada je prikazano više od 100 filmova. Osim filmova publika je uživala i u desetak koncerata, kazališnim predstavama te književnim i tematskim večerima. U sklopu jedne godine  program odgleda više od 3 000 gledatelja. Za otok koji broji manje od 500 stanovnika o uspjehu i popularnosti festivala, na kojeg organizirano dolaze i gledatelji iz Grada, brojke sve govore.

Nils Neubert & Miro Bronzić

Udruga “Škola filma Šipan”