Radionica igranog filma

zoka i mirzaOve godine  radionicu igranog filma vodi mladi i vrlo kreativni dvojac koji nam na Šipan stiže ravno iz filmskog Sarajeva. Oni su Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić.

Zoran Ćatić dugogodišnji je urednik Studentskog eFM radija u Sarajevu. Od 1998 godine na tom radiju pet dana tjedno realizira emisiju RODITELJSKA PAŽNJA. U saradnji sa Nenadom Veličkovićem producirao je 120 radio drama VILA RETORTA. Producirao je i brojne dokumentarne radijske programe i emisije. Prva iskustva u uređivačkom poslu na televiziji stiče tokom rada na emisiji „Ima Veze“ za Media centar i SCCA/Pro.ba 2006 godine a radio je radio i kao urednik „Najbolje emisije za mlade“ za SCCA/Pro.ba . Autor je televizijske emisije „Hayd u Park“ Fondacije za Kreativni Razvoj. Producent je obrazovnog programa u okviru projekta „Priče iz tranzicije“ koje su podrazumijevale razumijevanje tranzicijske pravde kao  medijski i umjetnički projekat koji obuhvaća nekoliko različitih segmenata, ali u svojoj istraživačkoj i fenomenološkoj orjentaciji  a koji je kao rezultat imao šest dokumentarnih filmova.  Član je Udruženja za Kulturnu i Medijsku Dekontaminaciju sa kojom radi na edukaciji mladih na print, audio i video  aktivizmu širom BiH. Trener je i suradnik na brojnim projektima i aktivnostima koje se bave ljudskim pravima, obrazovanjem i aktivizmom u najširem smislu. Tri godine radio je kao urednik BiH uličnog časopisa LICEULICE,  suradnik je YIHR BiH, UNICEF BiH. Za jednominutni film „Namjera“ osvojio je UNICA zlatnu medalju za pomirenje među narodima na CROMINU festivalu u Požegi (Hrvatska) 2014. Isti film je uvršten u 25 filmova na svijetu u konkurenciji „ FILMINUTE is the international one-minute film festival that challenges filmmakers, writers, animators, artists, designers, and creative producers to develop and submit the world’s best one-minute films.“ U konačnom plasmanu film je zauzeo treće mjesto.  2015 godine jednominutni film „Testament“ osvojio je nagradu publike na Crominut festivalu u Požegi. Autor i koautor  je filmova dokumentarnih filmova „Dogodilo se na današnji dan“ i „Dvije škole pod istim krovom“, „Ko Sam Ja“, „Žene Tranzicije“ „Herodot nije mislio na rat“, „JMBG“ , „Glas Ludila u Eteru“ , „Čovjek/Zakon“ te kratkih filmova „Fasunga“ i „Namjera“, „Amna“, „To Be Hamlet“. 2015 godine producirao je kratki film Damira Bašića „Inverzum“.

Mirza Ajnadžić je multimedijalni novinar, istraživač i video producent. Radio je i radi kao freelance novinar i video producent za nekoliko medijskih I video produkcija. Nakon nekoliko koautorskih dokumentarnih projekata, 2013 godine režira TV dokumentarac “31 Maj”. Od 2013 godine do danas aktivno radi na edukaciji mladih iz domena filma I video novinarstva u suradnji sa organizacijama poput UNICEF-a, Američke ambasade, USAID-a… Kao istraživač radio je na filmu “Epizoda u životu berača željeza” koji potpisuje Danis Tanović. Na poziv Britanskog savjeta priključuje se timu, kao stručni educator, koji realizira prvi festival srednjoškolskog filma “Švenk”. Trenutno obavlja i nametnutu funkciju urednika video produkcije Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, te u istoj organizacijia radi kao novinar/istraživač i edukator.