Ususret desetoj jubilarnoj Ljetnoj školi filma Šipan

 

Gosti 10. Ljetne škole filma Šipan 04. 08. – 14. 08. 2013.:

Vinko Brešan, Zijah Sokolović, Dražen Žarković, Tedi Spalato i mnogi drugi

Ono što je kroz proteklih deset godina Šipan profiliralo u jedinstveno mjesto za kreiranje filmskih priča je veliki angažman djece – polaznika radionica, njihovih mentora i voditelja, te i samih gostiju i vjerne publike na festivalskim večerima. Oni svi već godinama pridonose uspjehu Ljetne škole film Šipan. Spomenom kratice ili bolje rečeno krilatice „LjšfŠ“ ovaj mali otok postao je tako poznat svima.

ljsfs_logo_2013

 

KREATIVNOST, RAZNOVRSNOST I LEPRŠAVOST

Upravo s riječima iz naslova u najkračim crtama mogli bismo opisati ovogodišnji plakat – vizualni identitet desete jubilarne Ljetne škole filma Šipan. Ovo umjetničko djelo povodom desetog rođendana Ljetnoj školi filma Šipan poklonio je poznati šipansko – slovenski umjetnik Jože Ciuha. Kreativna, raznovrsna i lepršava edukacija i zabava je ono što nas ponovo očekuje u desetak dana šipanske filmske ljetne bajke.

ljsfs-ciuha -orginal
U slavljeničkoj atmosferi desete jubilarne Ljetne škole filma Šipan njezini pokretači, osnivači i realizatori Nils Neubert i Miro Bronzić pobrinuli su se da i ovogodišnju prvu polovicu kolovoza Šipan pretvore u filmsku oazu.

 

Jednako zanimljivo biti će i u radionicama u kojima će svoju kreativnost, maštu, dječju razigranost, ali i odgovornost izražavati oko četrdesetak djece, kao i na večernjim filmskim projekcijama i popratnim programima.

Ove godine očekuju nas tri radionice;

Radionicu igranog filma voditi će pisac i scenarist Amir Kamber iz Sarajeva, te Igor Kožić, snimatelj i montažer iz Zagreba. Amirovo profesionalno iskustvo spojeno sa iskustvima stečenim u već odrađenim filmskim radionicama, obogačeno Igorovim angažmanom i radom u dječjem programu HRT- a, jamstvo su za odličnu radionicu.

Nakon prošlogodišnjeg uzajamnog oduševljenja, radionicu animiranog filma i ove će godine voditi Jasminka Ljubić Bijelić iza ŠAF-a Čakovec. Nakon što je u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza u Americi predstavila hrvatsko dječje filmsko stvaralaštvo, s kolegom Edom Lukmanom marljivo odradila godišnu produkciju ŠAF-a i uspješno organizirala 20. jubilarnu međunarodnu radionicu animacije, te vodila niz drugih radionica, eto nam Jasminke ponovo na Šipanu.

Ove godine u LjšfŠ se ponovo vraća radionica fotografije i to na velika vrata. Naime, voditelj ovogodišnje  radionice biti će veliki zaljubljenik u Šipan –  fotograf Dean Zulić koji, uz svoj studio u Los Angelesu, profesionalne radionice organizira i vodi diljem svijeta.

Uz ove tri radionice za vrijeme trajanja ovoljetne škole i festivala program će obogatiti i Ivana Penjak Kasavica svojim projektom sakupljačice ljubavi pod nazivom “Deset sekundi ljubavi za Šipan”.

Dok djeca i njihovi voditelji marljivo rade i stvaraju konačne uradke, koji će ovacije doživjeti na svečanoj premijeri 14. kolovoza, publika će svako večer imati priliku uživati u večernjim projekcijama i popratnim programima. Na samoj večeri otvaranja, uz prošlogodišnje filmove LjšfŠ – „Šipanski film“ i „Zvonkec stiže“, publika će uz slideshow fotografija imati prigodu prisjetiti se dosadašnjih voditelja i plaznjika LjšfŠ radionica. Isto tako, sveko večer prije projekcije glavnog filma biti će prikazivana dosadašnja ostvarenja iz LjšfŠ produkcije. Očekuju nas i dvije večeri gostovanja radetalja Vinka Brešana. Uz zadnji veliki hit „Svečenikova djeca“ publika će imati priliku pogledati i otočnu komediju  – „Kako je počeo rat na mom otoku“. U goste nam dolazi i Dražen Žarković koji će predstaviti lik Koka u novoj pustolovini – „Zagonetni dječak“. Posebnom filmskom ugođaju na otoku Šipanu će pridonijeti projekcija dokumentarne komedije o bračnom posredniku Nedjeljku Babiću – „Gangster te voli“ u režiji Nebojše Sljepčevića, a svakako zanimljiva biti će i „Du večer“ na kojoj će nam se svojim filmskim ostvarenjima predstaviti udruge Luža i  AVCD Dubrovnik.

Osim filmskih projekcija očekuje nas i glazbena večer – večer dalmatinske šansone uz Tedija Spalata, te dramska večer na na kojoj će sa svojom predstavom „Međuigre 0-24“ nastupiti Zijah Sokolović.  Uz svečane premijere ovogodišnjih radova završnu večer 14.08. glazbenim nastupom uveličati će duo Maia & Eva.