Produkcija LJŠFŠ 2022

Dragi naši, nakon završene 19. Ljetne škole filma Šipan koju je vodilo 7 mentora, a pohađalo 55 polaznika raspoređenih u četiri radionice, s ponosom vam predstavljamo njihove uratke nastale u deset čarobnih šipanskih filmkih dana:

Na radionici animiranog filma koju je vodila Lorena Ivanović je nastao film „Žabica“. Polaznici radionice su bili: Dora Bašić, Ivana Skračić, Mara Đurović, Ante Barišić, Paula Lešević, Roko Lešević, Nika Begonja, Niko Dubčić, Nina Laptalo, Luca Compagnoni, Elena Compagnoni i Nika Jarnević.

 

Film „Superboč“ je nastao na radionici Filmska početnica. Polaznici radionice su bili: Mara Koncul, Lara Zulić, Tesa Marčinko, Matej Matić, Marinela Urđević, Mihael Bogdan, Mario Surjan, Matea Curić , Đive Kevo, Antonia Zelen, Antonia Dusper, Mara Cvjetković, Toni Filippi i Luka Marković Voditelji filmske početnice: Katarina Madirazza i Petar Lebinec.

 

Radionicu igranog film za mlađe polaznike  su vodili Bojana Momirović i Nikola Kapidžić, a polaznici su bili: Pero Boroje, Andrea Đurović, Nika Bibica, Ante Urđević, Antun Cvjetković, Ea Vetma, Iris Kapidžić, Sara Berdovi, Panthea Atabeyki, Katarina Barakat, Miko Matić, Lucija Sentić, Lovro Simunović. Oni su napravili film “Povratak Šipana”.

 

Na radionici igranog filma za starije sudjelovali su: Bruno Tošović, Ema Liban, Klara Bašić, Leona Ivanović, Lara Marčinko, Đivo Dobud, Petra Bibica, Lana Barišić, Diana Barišić, Ela Muhoberac, Ivan Marković, Maro Simunović, Toma Marušić i Karlo Radić. Radionicu su vodili Jura Troje i Noa Nikolić iz udruge Kaoooss Zagreb. Na toj radionici je nastao film „Elizabeta II“.

 

Bogata jesen Ljetne škole filma Šipan

Baš kao što piše u naslovu, Škola filma Šipan itekako ne miruje kad završi ljeto i baza projekta –  naša LJŠFŠ. Stoga vam želimo podijeliti čitav niz zanimljivost, što više uspješnica, koje nam je donijela ova jesen. Već smo pisali o tri nagrade koje smo osvojili na Reviji filmskog stvaralaštva djece, no ovdje je potrebno još jednom istaknuti činjenicu da smo dvije godine za redom osvojili prvo mjesto po mišljenju stručnog žirija na Reviji što je do sada samo rijetkima pošlo za rukom.

Naš prošlogodišnji film “Humbara” nastao u suradnji s Kaooosss proglašen je najboljim igranim filmom od strane stručnog ocjenjivačkog suda, a isti film osvojio je i treću nagradu po mišljenju dječjeg žirija. Naš drugi film “Prva otmica na Šipanu ikad” osvojio je prvo mjesto u kategoriji radioničkog filma po mišljenju dječjeg žirija.

Negdje paralelno s nagradama na Reviji naš film “Ljetna Lektira” nastao na LJŠFŠ 2019. uvršten je u program Filmska naSTAVa za osnovne škole u organizaciji i provedbi Hrvatskog filmskog saveza.

Na ovaj način film je putem digitalne platforma skupa s odlično pripremljenim metodičkim materijalima za učenike i profesore  postao dostupan u nastavi diljem Hrvatske i šire.

Po povratku s Revije u Varaždinu na kojoj su ovog puta zbog epidemiološke situacije sudjelovali samo voditelji uspješno smo sudjelovali u suorganizaciju desetog jubilarnog DUFF-a – Festivala filmskog stvaralaštva djece i mladih zemalja Mediterana.

Osim suorganizacije festivala svakako treba napomenuti da je na samom festivalu, ove godine u iznimno jakoj konkurencij, u kategoriji igranog filma 0 – 15 godina prikazan i naš prošlogodišnji film „Prva otmica na Šipanu ikad“.

Daljnje jesenske aktivnosti obilježile je  još jedna projekcija „Humbare“ i to na  sad već tradicionalnoj projekciji godišnje (u ovom slučaju dvogodišnje) produkcije programa Škola igranog filma naših prijatelja i partnera iz udruge Kaooosss koja se  održala u Velikoj dvorani kina Tuškanac u Zagrebu.


I tu nije kraj jesenskim projekcijama naših filmova jer će kraj jeseni obilježiti nastup na još jednom festivalu koji prati i promiče filmsko stvaralaštvo djece.

Riječ je o jednoj od najznačajnijih međunarodnih smotri u Evropi kad je u pitanju filmsko stvaralaštvo djece i mladih – 24. Olympia film festival koji se u organizaciji Camere Zizanio održava u grčkom Pyrgosu. U iznimno jaku konkurenciju službenog natjecateljskog programa festivala ušao je naš prošlogodišnji film radionice igranog filma „Prva otmica na Šipanu ikad“.